Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levelek

2012.07.22

Veszprémi Bányakapitányság

8200 Veszprém Budapest u. 2.

 

Dr. Káldi Zoltán

Bányakapitány

 

Tisztelt Uram!

 

Egyesületünk azért fordul Önökhöz mivel a Kolontári IX-es és X-es vörösiszap tározók lefedését a MAL részére önök rendelték el és felügyelik a tározók rekultivációját és porzás mentességét. A híradásokból szomorúan hallottuk, hogy a IX-es tározó nagy részét szürkesalak-pernyével fedték be. Sajnos az ellen, hogy a tározók építésekor ugyanezt az anyagot használták a gátfalnak már tenni nem lehet, de gondolom az Önök birtokában is meg van Veszprém Megye Környezetvédelmi Programja amelyet a PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft. 1125 Budapest, Galgóczy köz 6/C 210 készített.

Ebben a forrás és a vezetékes vizek sugárzó anyag tartalma mellett foglalkoznak az „Ipari melléktermékek radioaktivitása, környezeti hatásokkal” ahol kiemelten az ajkai szén, és az ajkai szén elégetésekor keletkezett szürkesalak-pernye mind radioaktív, mint radon kisugárzásával. Ezen tanulmányokat átolvasva és az akkor még „Timföldgyári” dolgozókkal elbeszélgetve, jutott tudomásunkra, hogy a 80-as években is végeztek állandó jelleggel sugárzás mérést, és ennek hatásait laboratóriumi szinten vizsgálták mind az élővilágra, mind a növényvilágra.

Újabb információk szerint 2009-ben egy ausztrál cég szerette volna a szürkesalak-pernyét elszállítani, hogy kinyerje belőle az uránt és más fémeket. További fejleményről nincs tudomásunk.

Ezeket figyelembe véve sajnos nem csak mi, a vörösiszap katasztrófa tározókhoz közel élő lakosai, hanem Ajka és peremtelepülései is jelentős egészségügyi veszélynek vannak kitéve.

Most ezeket a szélben rendületlenül porzó tározókat még ezzel a magában is veszélyes pernyével fedik be úgy, hogy semmilyen sugármérést nem végez senki. 2010. októberében a honvédség végzett sugárzás mérést, amire az MTA nyilatkozata szerint nincs magasabb sugárzás mint a föld háttér sugárzása. Csak azt felejtették el mellé mondani, hogy itt ebben a térségben a háttér sugárzás is magasabb mint az átlag. A IX-es tározó befedésére használt szürkesalak-pernye mozgatása, szállítása miatt a Sugárvédelmi rendelet szerint (16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 2. számú függelék a 2. számú melléklethez Az egyéni sugárterhelés rendszeres ellenőrzése és központi nyilvántartása előírja:

Az egyéni sugárterhelés rendszeres ellenőrzése és központi nyilvántartása

15  Olyan munkahelyen, amelynek jellegzetessége vagy elhelyezkedése alapján felmerül a gyanú arra, hogy a természetes sugárforrások jelenléte a munkahelyen vagy annak közvetlen környezetében a munkavállalók sugárterhelésének jelentős növekedéséhez vezet, a radon levegőben mért aktivitás-koncentrációjának, illetve a külső forrásokból származó környezeti dózisegyenérték teljesítménynek a meghatározását a munkáltató elvégezteti. Az ebben különösen érintett munkahelytípusokat és tevékenységet a 2. számú függelék tartalmazza.

1.6. Amennyiben a sugárzási szint mértéke indokolja, a természetes forrásokból származó fokozott sugárterheléssel járó munkahelyeken (2. számú függelék) az OTH elrendeli az egyéni sugárterhelés rendszeres ellenőrzését és meghatározza annak módját.

2. számú függelék:
26. A személyzet egyéni sugárterhelését ellenőrizni kell akkor is, ha a sugárterhelés természetes forrásokból ered. Ilyen munkahelyek, tevékenységek, illetve foglalkozási csoportok a következők:

26.1. gyógyfürdők, barlangterápiás részlegek, turisztikai látványosságot képező barlangok, föld alatti bányaüzemek és egyéb föld alatti munkahelyek;

 

26.2. olyan felszíni munkahelyek, ahol természetes radioaktív anyagokat tartalmazó kőzetek,

ásványok és egyéb anyagok aprítása, őrlése, feldolgozása, dúsítása, szállítása, továbbá az előállított termékek tárolása, csomagolása fokozott sugárterheléshez vezethet;

 

 

Ezek szerint a tározóknál végzett munkák során a sugárzást mérni kell, de mivel elég veszélyes környezetben élnek emberek, akik egészsége nem közömbös sem saját maguk, sem a katasztrófa után a széles közvélemény számára sem, szeretnénk ha a törvény ide vonatkozó előírásai is bele kerülnének a jelentésekbe és ezt az itt élő emberek tudomására is hoznák, (ha kell akkor mi majd megosztjuk a szélesebb nyilvánosság felé), hiszen az emberek élete az Európai Uniós elveket is figyelembe véve fontosabb mint akármilyen profit, haszon amelyet akár környezetszennyezéssel is hoznak létre.

 

Egyesületünk, mint a vörösiszap katasztrófa térségében élő emberek érdekvédelmi szervezete, szeretné, ha a Bányakapitányság tájékoztatná a megtett intézkedésekről, esetleg személyesen is részt vehetnénk az ellenőrzéseken, mivel nagyon sok olyan dolog merül föl, amelyek befolyással vannak az itt élő emberek további életére. Egyikőnk se szeretne a környéken rövid időn belül rövid lefolyású rákos betegségben meghalni. Sajnos az orvosok nagyon sok olyan betegséget diagnosztizálnak, amelyek jelentős veszélyes anyag jelenlétére utal a térségünkben, és ezeket már le is merik írni az orvosok.

Kolontár 2012. július 18.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.