Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levelezéseink

Tisztelt Frakcióvezető és Képviselő Urak!

Egyesületünk az Ajkai térség és a vörös-iszap sújtotta térségben a legfontosabb dolognak a következőket tartja. Munkahelyek teremtése, a meglévők megőrzése, hogy újra induljon az élet.
Ennek a térségi személyi feltételei adottak, a képzetlen tömegtől a kvalifikáltabb munkaerőkig mindenki elegendő létszámban áll rendelkezésre.
A terület adottságai mind az ipar, mind a mezőgazdaság szempontjából kiemelkedően jók, az infrastruktúra az átlagosnál jóval kiépítettebb.
A terület környezetvédelmi anomáliái tragikusan rosszak, de könnyen és gyorsan megszüntethetőek a hibák, sőt ellenkező előjelűek lehetnek!
Ásványkincs, ipar, energia, hús és bor egyaránt adott --- legyünk őszinték, a VILÁGON ezt kevés hely mondhatja el magáról.
Ezt a kincset ki nem aknázni az egész magyarság javára, egyszerűen bűn lenne az enyészet sorsára hagyni.
Ami a konkrétumok közül hiányzik, az a fejlesztési pénz, és az indulási, gyorsan megtérülő, és hosszabb távon is profitábilis technológia.

Föltétlen szükségesnek látjuk a két nagy, fő és világszínvonalú, Kolontár környékére tervezett munkahely teremtési projectünket, úgymint:
- a timföldgyártás melléktermékeként keletkezett 30 millió tonna vörösiszap hulladék teljes körű és profitábilis újrahasznosítását,
- valamint a térség adottságaihoz igazodó zöld (villamos és távhő) energia és energiahordozó (dízel és kerozin) extra profitábilis termelését (provizórikus számításaink készen állnak). Ezeket még kisebb helyi munkahelyteremtő projectekkel kiegészíteni.

Ezeket mi azért látjuk fontos beruházásoknak, mert
- csak a hulladékok tárolására kivont több, mint 200 ha területet valahogy vissza kellene vezetni a normál biológiai életbe,
- másrészt a vörösiszappal elöntött, majd némi túlkapással a "sárga földig" (agyagig) ledózerolt környékbeli mezőgazdasági területeket is vissza kell vezetni a termelésbe, nyilvánvalóan termő talajréteggel, humusszal ellátva a letarolt földek felszínét.

Kidolgoztunk technológiát a vörös-iszap teljes körű és maradéktalan újrahasznosítására úgy, hogy ott semmi tárolandó trutyi nem marad (ld. vörös-iszap hasznosítás csatolmányt), még a terület is felszabadul, a végzett munka pedig akkora hasznot hoz (még úgy is, hogy a piaci konkurenciánál verhetetlenül olcsóbbak vagyunk - pl. térkő gyártásnál -50%-ról indíthatunk.. -, hogy nem lesz nehéz kiemelkedően jó fizetéseket adnunk.

A vörös-iszap munkahely teremtési relációinkról, elképzeléseinkről szól a "Vörösiszap" hasznosítás" csatolmányunk, ahol a rendkívül mutatós és azonnal indítható térkő gyártással kezdenénk...
A tesztgépeket megvettük, az eredmények jobbak, mint amire számítottunk. Jelenleg folyamatban van a MAL vörös-iszapból készített építési blokkok akkreditációja.
A cigány munkahely teremtési programmal lehetne megoldani, hogy a szakképzetlen helyi munkaerőknek is adhassunk egy jól fizető állást.

Mi kidolgoztunk egy olyan eljárást, hogy a térség szennyvizei (pápai húskombinát mosóléi, Dabrony hígtrágyája, térségi kommunális szennyvíz stb.) és széntartalmú hulladékai (mint pl. a mezőgazdasági hulladékok, mint ágnyesedék venyige. korhadt fa stb. a térségi műanyag hulladékokkal /palackok, fóliák, zsákok stb./, némi kőszénnel kiegészítve) olyan dízelolaj vagy kerozin termelés alapjait képezhetnék, ami nemcsak eltartaná a térséget, de akár ingyenesen lehetne kezelni a lakossági szennyvizet és a szilárd háztartási hulladékokat egyaránt, míg az eljárás hulladék hője éppúgy hasznos lenne a MAL-nak, mint a lakossági távhő ellátásnak.
Erről szól a "Szintetikus üzemanyag gyártása" csatolmányunk, leírásunk.

Azt kívánom még kiemelni, mert ezen nagyon fontos üzemanyagok termelését a NATO kiemelten kezeli, és Hazánk NATO hozzájárulásaként elismeri, anyagilag is segíti. És hát ott van Pápa --- no meg az ajkai erőmű.
A célra egyéb, külföldi beruházási pénzek is biztosíthatóak, de konstruálható egy "határokon átnyúló" nemzetközi zöld energetikai pályázat is úgy, hogy az közvetlen Brüsszelnek legyen adresszálható.

Úgy gondoljuk, hogy a HM segítségével, az EU-s cigány-felzárkóztatási programon keresztül, fel tudnánk építeni egy olyan projectet, ami könnyedén fel tudná virágoztatni a térséget!

Legalább ugyanekkora fontosságot látunk az erős radioaktivitással is rendelkező, de leginkább rákkeltő nehézfémekkel teli 50 millió tonna (hajdani ajkai széntüzelésű) erőművi salak megnyugtató ártalmatlanításában is, ami szintén nem kis munka lenne. Viszont ott emberek ezrei élnek egy életveszélyes egészségügyi kockázatnak kitéve, ami semmiképp nem lenne szabad, hogy így maradjon, különösen a térség egészségügyi statisztikáit is vizsgálva.

Ezért tartom fontosnak a mellékelt kiegészítéseket a munkahelyek teremtésére, mert azok ezen feladatokra adnak választ.

Világosan kell azonban azt is látni, hogy az elvégzendő munkákhoz ugyan rendelkezünk minden technológiai erővel (know-how, technika, referencia, a témában releváns No.1. USA high-tech cégek szakmai baráti kapcsolatai, kiképzett vezetők és szakemberszemélyzet, betanítandó segédmunkások tömege stb.), megfelelően kiépített az infrastruktúra, jól felmért a használatba veendő iparterület stb. - de a beruházások erősen tőkeigényesek, még ha rendkívül rövid (3 év körüli) is a megtérülési idejük. Semmilyen pénzre nem számíthatunk jelenleg, és főként kellő gyorsasággal nem. Ezért lenne szükségünk a munkahely teremtő alap és más hasonló kezdeti hitelekre, amelyek esetlegesen a technológiához kapcsolódó más munkahelyek felszámolására szánt pénzek átcsoportosításával felhasználódnak és még más munkahelyek is megmaradnak.
A „SYNPETROL KFT.” is tagja egyesületünknek. A kidolgozott javaslatainkat csatolt mellékletként küldjük, de természetesen személyesen is szívesen állunk rendelkezésre, amikor is konkrét és előkalkulált adatokkal is tudunk szolgálni.

 

Cikkek

Levelezéseink

2012.08.13

Levél a Környezetvédelmi Felügyelőségnek és az Országos ÁNTSZ-nek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Levelezéseink | Hozzászólások: 0

Leveleink

2012.07.22

Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Levelezéseink | Hozzászólások: 0

Levelek

2012.07.22

Veszprémi Bányakapitányság

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Levelezéseink | Hozzászólások: 0